מיינדפולנס (קשיבות) - הפניית תשומת לב בצורה שמאפשרת לנו לצפות בתודעתנו באופן מכוון, ברגע ההווה ולחוות דברים בלי לשפוט או לפרש אותם , חידוד היכולת להתבונן ולהכיל את החוויה שלנו בהווה ללא שיפוטיות ותגובתיות.
היכולת להיות במיינדפולנס מאפשרת לנו להיות בהתבוננות עמוקה וצלולה למחשבות , לרגשות ולתחושות הגוף ולהיות ערים לסיפורים שמנהלים את חיינו בכל רגע ורגע.
התפיסה הבודהיסטית – עניינה בהבנת מקורות הסבל ובשחרור ממנו מתוך הבנה עמוקה שהסבל טמון בטבעה של התודעה והשחרור ממנו גם כן.
התרגול מאפשר לראות את מעגלי הסבל בתודעה שטמונים בדפוסי החשיבה ובסיפורים שאנו יוצרים לעצמינו על חיינו.
התפיסה הנרטיבית – עוסקת בהבנת הסיפורים הלא יעילים שרחשנו לאורך חיינו באינטראקציה עם סביבתנו , אשר כולאים את זהותנו ואת פעולותינו. התפיסה עוסקת במציאת דרכים חלופיות להשתחרר מהם ולהבנות סיפורים אלטרנטיביים 'לחיות דרכם'.
בשתי התפיסות אנו מבינים שהסבל טמון בסכמות החשיבה ( סנקארות –בבודהיזם) שנוצרו לאורך חיינו כתוצאה מאינטראקציה עם הסביבה: נורמות, ערכים, חוויות חיים, אמונות. שורשן של סכמות מחשבה אלו טמון בעומק התודעה ובשל האחיזה המותנית שלנו בהן קשה לנו לשחרר אותן.
הסכמות יוצרות את הסיפורים (נרטיבים) על חיינו . בכדי לראות סיפורים אלו ואת שורשיהם צריך קשב עמוק פנימה,צלילות ,שקט וריכוז (סמהדי ע"פ הבודהיזם). קשב זה שנוצר במיינדפולנס מחדד את היכולת לעשות שינוי בסיפור ולייצר טרנספורמציה אמיתית .
ההקשבה והמודעות פנימה מאפשרים התחלה של שינוי, זו הזדמנות לפתוח מרחב להתבוננות ולראיה רחבה של המציאות . ניתן לראות חלקים יעילים ולא יעילים של הסיפור ואיך לאפשר לעצמינו ראיה חלופית להסתכל על מציאות ולאפשר בחירה מחדש.
יש אפשרות מעבר ממבט של דמות בסיפור , שמנוהלת ע"י תוכן סיפור למבט של צופה -במאי במבט על.
בראיה הלא שיפוטית במיינדפולנס מתפתחת חמלה כלפי עצמינו וכלפי העולם .אנו יוצרים יחסים חדשים עם הסיפור שלנו. לומדים לפתח איכויות כמו שוויון נפש, רכות ושחרור מאחיזות והתנגדויות.
בקורס נלמד את התפיסה הבודהיסטית בהתייחסותה לנושא הסבל והשחרור מהסבל. נלמד להשתמש במיינדפולנס ככלי להתבוננות עמוקה בכל רמות התודעה ונלמד סוגים שונים של תרגולי מיינדפולנס שמאפשרים להגיע לריכוז ותשומת לב .
נלמד להתבונן באופן עמוק במחשבות וברגשות ובתחושות הגוף ולהיות צופים פעילים בסיפורי החיים שלנו הלא מועילים ולראות כיצד ע"י יכולת הבחירה שלנו בזמן הווה נוכל לאפשר לעצמינו הבניה של סיפורים מועילים. נשתמש בתפיסה הנרטיבית לאבחן סיפורים יעילים ולא יעילים ולעודד חשיבה יצירתית.
בקורס נשלב למידה תיאורטית עם למידה חוויתית והתנסותית, לימוד כלים להתבוננות ולתשומת לב.
המנחה: דאנה תבור MSc. פסיכותרפיסטית , מטפלת ומדריכה מוסמכת בטיפול משפחתי וזוגי.
מטפלת אימגו , מרצה ומנחת סדנאות
עוסקת בפסיכולוגיה בודהיסטית, זן וויפאסנה